FC Zlín oficiální web

Každý po očku kontroluje, jak tabulka vypadá, přiznává brankář Dostál


11.05.2018


Po domácím výprasku 0:4 od Jablonce v úvodu března vypadl ze sestavy Fastavu. Nový trenér Vlastimil Petržela, který si právě proti Severočechům odbyl ve Zlíně svoji premiéru, od té doby upřednostňoval kolegu Zdeňka Zlámala. 

Brankář Stanislav Dostál další souboje sledoval mezi náhradníky. Na trénincích ovšem tvrdě makal a trpělivě čekal na šanci. Šestadvacetiletý gólman se mezi tři tyče vrátil až po dvou měsících. Na Spartě nastoupil místo zraněného parťáka Zlámala. I když výraznější chybu neudělal, po precizně zahraném trestném kopu Rumuna Stanciua a nechytatelné dorážce střídajícího Lafaty zblízka dvakrát inkasoval a ševci ve 27. kole HET ligy favoritovi podlehli 1:2. „Samozřejmě každá porážka mě mrzí, ale i kvůli nepovedenému prvnímu poločasu měla Sparta k vítězství blíž,“ uznává zlínský brankář Stanislav Dostál.

Šestadvacetiletý odchovanec Fastavu si duel i přes těsnou porážku užil. „Chytalo se mi dobře,“ přiznává. V Generali Areně se blýskl několika povedenými zákroky, často hasil drobné chyby spoluhráčů z defenzivy. „Hrát na Spartě je vždycky svátek. Jenom je škoda, že jsme si domů neodvezli ani bod,“ mrzí Dostála.

Zda se objeví ve zlínské brance i proti Olomouci, není vůbec jisté. Gólman Zlámal totiž překonal bolesti zad a už je zase fit. Nyní záleží hlavně na kouči Petrželovi a jeho asistentech, do koho vloží svoji důvěru a kterého z vyrovnaných brankářů nechají odpočívat. „Věřím, že nastoupím já. Nic jiného mi ani nezbývá,“ říká Dostál.

Ať nastoupí v základní sestavě Zlína jeden či druhý, musí ševci v důležitém souboji s moravským rivalem bodovat. Další ztráta by přinesla další starosti a komplikace. Naopak triumf nad Sigmou by nejspíše znamenal záchranu v HET lize. „Všichni víme, že situace není ideální. Teď už není kam uhnout. Každý musí na hřišti nechat vše a být plně odhodlaný i docela obtížnou situaci zvládnout. Je to fotbal a ten přináší i tohle,“ prohlásil Dostál.

Účastník základní skupiny Evropské ligy je sice tři kola před koncem sezony až dvanáctý, před patnáctou Karvinou má k dobru pouze tři body. „Samozřejmě každý po očku kontroluje, jak tabulka vypadá a jak se vyvíjejí ostatní výsledky. Nás ale teď nesmí zajímat nic jiného než vítězství,“ burcuje zlínský gólman. 

Olomouc, která se do nejvyšší soutěže vrátila po roce stráveném ve druhé lize, překvapivě útočí na pohárové příčky. Hanáci i přes zbytečné ztráty stále drží třetí příčkou, lepší je momentálně pouze Plzeň a pražská Slavia. „Ani mě postavení Olomouce nepřekvapuje,“ říká Dostál. „Kluci jsou dlouho spolu, mají dobře vyvážený kádr, který je relativně pořád mladý,“ přidává. I když na Letnou přijede rozjetý sebevědomý protivník, nemají ševci kam uhnout. „Sigma je samozřejmě těžký soupeř. Je na tom kombinačně dobře, hraje kompaktně. My se ale především musíme dívat na sebe. I kdyby k nám přijela Plzeň, Slavia nebo kdokoliv jiný, musíme utkání zvládnout,“ ví gólman Fastavu. Recept na úspěch zná. „Musíme na hřišti nechat všechno a samozřejmě dodržet taktiku, kterou trenéři vymyslí,“ nabízí Dostál.

Ševci musí v sobotu zlomit nejen odpor houževnatého soka, ale také vlastní bídnou bilanci. Fotbalisté Zlína doma na jaře nezvítězili dlouhé tři roky. Naposledy byli velmi blízko s Bohemians 1905, o cenný triumf ale přišli v nastaveném čase, což se jim předtím stalo už v Jihlavě. „Popravdě tohle si vysvětlit opravdu nedokážu,“ krčí rameny Dostál. „Samozřejmě mě to mrzí kvůli fanouškům i relativnímu klidu, který jsme mohli mít. Ale jak říkám, teď už není kam se vracet nebo ohlížet. Čekají nás poslední tři veledůležité zápasy. Musíme je zvládnout,“ ví nejen Dostál. 









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1MFK Chrudim11003:03
2FC SILON Táborsko11003:13
3FC Zbrojovka Brno11002:03
4FC Sellier & Bellot Vlašim10103:31
5Slezský FC Opava10103:31
6AC Sparta Praha B10102:21
7FC Baník Ostrava B10102:21
8FK Varnsdorf10101:11
9FK Viktoria Žižkov10101:11
101.SK Prostějov10100:01
11FC Zlín10100:01
12MFK Vyškov10100:01
13SK Líšeň 201910100:01
14SK Slavia Praha B10011:30
15FC Vysočina Jihlava10010:20
16SK Sigma Olomouc B10010:30