FC Zlín oficiální web

Vánoce v Bosně či na Ukrajině? Mrkněte jak tráví svátky naši zahraniční hráči


20.12.2019


Pro většinu z nás znamenají Vánoce stromeček, dárky, koledy a cukroví. Jak ale prožívají Vánoce zahraniční hráči žijící v Česku? Říkají jim něco české koledy či Ježíšek? A jak to pro změnu vypadá na Vánoce v jejich rodných zemích?

MATEJ RAKOVAN: Vánoce jsou pro mě možnost být s celou rodinou

Říká se, že jsou to nejdůležitější svátky v roce. Pro mě je to ale svátek především z toho důvodu, že se mohu vidět se svou rodinou. Je to všechno dělané pro děti. Vánoce oslavím nejprve na Slovensku, kde budeme s přítelkyní až do 23. prosince, na Štědrý den už budeme v Praze s maminkou od přítelkyně, která žije sama. Štědrý den dodržujeme klasický půst. Na oběd pak rybí polévka na způsob kyselice, bramborový salát, kapr. Večeříme v šest hodin a pak se jdeme pomodlit. V mládí jsem byl silně věřící, každou neděli v 10:30 jsem chodil do kostela a povinně jsem musel vyprávět rodičům, co bylo na mši. Dnes už se pomodlím spíše doma a do kostela nechodím. Na druhou stranu můj bratr je silně věřící stále a tradice dodržuje důsledně.


OLEKSANDR AZATSKYI: Svátky na Ukrajině prožíváme až první týden v lednu

Já i moje rodina jsme věřící, tento svátek je pro nás tedy zásadní. Vánoce slavíme na rozdíl od vás až 6. a 7. ledna. Musím donést večeři a dáreček svému strýci, který mě křtil. Všichni usedneme za stůl a společně povečeříme. Na stole nesmí chybět Kutia, což je dezert připravovaný z máku, pšenice, kandovaného ovoce, medu a ořechů. Jak budu trávit letošní Vánoce, ještě není jisté. Máme soustředění, takže ještě nevím, jestli od trenéra dostanu svolení. Kdybych mohl, zůstal bych s rodinou. V období českých Vánoc si budu doma s rodinou užívat
předvánoční pohodu. O českých Vánocích mnoho nevím, ale i tak si myslím, že v Česku jsou krásné Vánoce i přesto, že máte jiný styl oslav. 


ADNAN DŽAFIĆ: Bosna nebo Česko? Místo Vánoc s manželkou střídáme

V Bosně Vánoce neslavíme tolik jak tady, ale vždycky když jsme s manželkou doma v Bosně, tak uděláme spíše české Vánoce. Každý rok to střídáme, jednou jsme v Česku a jednou v Bosně. Tento rok to vyšlo na Bosnu. Moje rodina je v tomto směru konzervativní, takže jim nevadí přizpůsobit Vánoce víc těm českým. Před dvěma lety jsme vzali manželku i do kostela, což byla překvapená. Rodina se nám snaží vyjít co nejvíc vstříc a dodržujeme spíše české zvyky. Ráno se jdeme projít, nakoupíme na večeři a večer si dáme na přípitek skleničku vína. Hlavním chodem je stejně jako v Čechách ryba s bramborovým salátem. Stejně tak dárky si dáváme po večeři.


PABLO PODIO: Vánoce v Argentině? Chladíme se v domě před horkem

Vánoční svátky jsou důležité nejen pro mě, ale i pro mou rodinu, protože je to jediný čas, kdy se vracím domů po dlouhé době strávené v Česku. V Argentině jsme všichni katolíci, takže to v podstatě oslavujeme podobně jako tady. Letošní Vánoce se mi nepodaří vypravit domů do Argentiny, takže budu s ženou a dcerou v ázerbájdžánském Baku. Tam je budu trávit s její rodinou. Čekají nás první Vánoce s dcerkou. Je to zodpovědnost, takže jsem sám zvědavý, jak to zvládneme. Byl jsem zvyklý si svátky užívat sám s rodinou, teď budu muset ještě hlídat malou. Věřím tomu, že zažiji krásné chvíle a budeme mít pěkné vzpomínky. Zatím pro malou nemusím řešit dárky, jelikož má jen 6 měsíců, takže se o to moc nezajímá. Až bude starší, bude to už složitější
vymýšlet pro ni nějaký dárek, o to jsem raději, že mě to ještě mine. Největší rozdíl mezi Vánoci tady a v Argentině je počasí. My tam máme léto, takže kolem 40 stupňů. U nás je to tak, že celý den jsme v domě a chladíme se. Navečer ugrilujeme sele a sejde se celá rodina. Začínáme jíst až okolo 10 hodiny a pak oslavíme dvanáctou hodinu. Bouchneme šampaňské, oslavíme půlnoc a začneme s předáváním dárků. Musím se přiznat, že české tradice moc neznám. Většinou jsem po ty roky, co jsem v Čechách či na Slovensku, byl přes Vánoce doma. Vím pouze od kluků, že se večeří kolem 6 hodiny a pak už víc nevím.


VAKHTANG CHANTURISHVILI: Slavit budeme ve Zlíně, rodina za námi přijede z Gruzie


Vánoce slavíme jinak než tady v Česku. Štědrý den slavíme 7. ledna. Jsou pro mě velmi důležité, naše země je hodně nábožensky založená, takže Vánoce dost prožíváme. Na Štědrý den se u nás uvaří hodně různých druhů jídla, celá rodina se sejde u stolu a slaví se. Já musím být v období našich Vánoc tady v Česku, protože nám začíná příprava. Budeme je tedy slavit s mojí ženou a dítětem tady ve Zlíně, možná za námi přijede i rodina z Gruzie. Abych řekl pravdu, české Vánoce neznám, ale letos to pomaličku poznávám a moc se mi to líbí.
Celý MAGAZÍN ŠEVCI před zápasem s Opavou si můžete přečíst zde.









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1MFK Chrudim11003:03
2FC SILON Táborsko11003:13
3FC Zbrojovka Brno11002:03
4FC Sellier & Bellot Vlašim10103:31
5Slezský FC Opava10103:31
6AC Sparta Praha B10102:21
7FC Baník Ostrava B10102:21
8FK Varnsdorf10101:11
9FK Viktoria Žižkov10101:11
101.SK Prostějov10100:01
11FC Zlín10100:01
12MFK Vyškov10100:01
13SK Líšeň 201910100:01
14SK Slavia Praha B10011:30
15FC Vysočina Jihlava10010:20
16SK Sigma Olomouc B10010:30